WordPress ή Joomla; Ποια CMS είναι προτιμότερη;

Το WordPress και το Joomla είναι δύο από τις πιο γνωστές πλατφόρμες διαχείρισης περιεχομένου (CMS). Οι δύο αυτές πλατφόρμες προσφέρουν διαφορετικά αλλά το ίδιο δυναμικά εργαλεία, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες μας ώστε να κατασκευάσουμε ένα επιτυχημένο website.

Στην σημερινή αγορά το Joomla κατέχει το 3.5% της αγοράς, γεγονός που το καθιστά την 3η πιο χρησιμοποιούμενη CMS μετά το WordPress. Το Joomla χρησιμοποιείται ως CMS των ιστοσελίδων του Harvard, του MTV Greece κ.α

Το WordPress κατέχει ένα ποσοστό της τάξεως του 64.5% της αγοράς και χρησιμοποιείται για ιστοσελίδες όπως εκείνη του Λευκού Οίκου (Whitehouse.gov), της Sony Music κ.α

Η κύρια διαφορά μεταξύ Joomla και WordPress είναι ότι το Joomla έχει μία πιο περίπλοκη διαδικασία προκειμένου να μάθει κάποιος να το χειρίζεται, σε αντίθεση με το WordPress το οποίο δεν απαιτεί πολλές τεχνικές γνώσεις και είναι πιο εύκολο για έναν αρχάριο να εξοικειωθεί με τις λειτουργίες του.

Παρακάτω θα συγκρίνουμε τις δύο CMS αναφορικά με τα παρακάτω:

 • Ευκολία χρήσης
 • Διαχείριση περιεχομένου
 • Εμφάνιση και λειτουργικότητα
 • SEO
 • Τεχνική Υποστήριξη
 • Ασφάλεια
 • Ecommerce
 1. Ευκολία χρήσης

Αναφορικά με την ευκολία χρήσης των 2 CMS, πρέπει να αναφερθεί ότι το WordPress διαθέτει ένα διαχειριστικό το οποίο είναι beginner friendly, με αποτέλεσμα να μπορούν να μπορούν εύκολα να πλοηγηθούν όσοι έχουν περιορισμένες γνώσεις προγραμματισμού.

Αντιθέτως, το Joomla διαθέτει ένα αρκετά περίπλοκο control panel το οποίο χρειάζεται αρκετή εκπαίδευση και γνώσεις για να μπορέσει να πλοηγηθεί κάποιος. Φυσικά υπάρχουν αρκετά forums τα οποία προσφέρουν guides σχετικά με την πλοήγηση των αρχάριων στο Joomla.

 1. Διαχείριση Περιεχομένου

Το WordPress είχε αρχικά δημιουργηθεί με σκοπό το blogging, επομένως είναι κατασκευασμένο να υποστηρίζει μεγάλα κείμενα και αρχεία διαφόρων μορφών. Επιπλέον το WordPress διαθέτει την επιλογή της ταξινόμησης ανάλογα με τις ανάγκες, προκειμένου να μπορούν να ομαδοποιούνται σελίδες και posts. Το Joomla από την άλλη είναι πιο σύνθετο στη δημιουργία ενός blog post καθώς διαθέτει 3 διαφορετικές δομές σελίδων (απλή σελίδα, σελίδα blog, custom module) και δεν προσφέρει τη δυνατότητα της ταξινόμησης, επομένως χρειάζεται να προστεθεί κάποια επέκταση ή να κατασκευαστεί εξ αρχής από τους προγραμματιστές.

 1. Εμφάνιση και Λειτουργικότητα

Το WordPress διαθέτει 58.000 δωρεάν και επί πληρωμή plugins. Η εγκατάστασή τους είναι αρκετά απλή, καθώς δεν απαιτείται κάτι άλλο πέρα από το να πλοηγηθεί κάποιος στην ενότητα Plugins, να επιλέξει Add New και έπειτα στο επιλεγμένο plugin να επιλέξει Install και τέλος Activate.

Το Joomla από την άλλη διαθέτει 8.000 plugins τα οποία είναι λίγο πιο σύνθετα στην εγκατάστασή τους. Αυτό συμβαίνει διότι το Joomla δεν διαθέτει την δυνατότητα απευθείας διαχείρισης των επεκτάσεων μέσω του Dashboard. Οι χρήστες θα πρέπει να το εγκαταστήσουν χειροκίνητα.

Το WordPress, αναδεικνύεται και πάλι «νικητής» ως προς την εμφάνιση και την ευκολία χρήσης του, καθώς διαθέτει περισσότερες επεκτάσεις και οι εγκατάστασή τους είναι πολύ απλή.

 1. SEO

Το SEO αποτελεί μία πρακτική η οποία βοηθά την ιστοσελίδα να έχει υψηλότερη κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης.

Το WordPress προσφέρει ποικίλα χαρακτηριστικά SEO, όπως meta tags, permalinks και εναλλακτικό κείμενο εικόνων. Επιπλέον, το WordPress διαθέτει αρκετές επεκτάσεις που σχετίζονται με τα analytics και το tracking, ώστε να παρακολουθείται η κίνηση στην ιστοσελίδα, οι καμπάνιες marketing κ.α

Το Joomla διαθέτει και αυτό με τη σειρά του χαρακτηριστικά SEO, αλλά απαιτεί αρκετές γνώσεις τις οποίες δεν διαθέτει κάποιος αρχάριος.

Αν και οι δύο πλατφόρμες προσφέρουν αρκετά εργαλεία SEO, το wordpress διαθέτει ένα πιο user-friendly περιβάλλον.

 1. Τεχνική Υποστήριξη

Το WordPress αποτελεί μία πλατφόρμα η οποία δεν διαθέτει live support καθώς είναι community-driven. Παρόλα αυτά υπάρχουν δωρεάν forums υποστήριξης με μέλη τα οποία κυμαίνονται από αρχάριους έως προχωρημένους χρήστες.

Το Joomla διαθέτει και αυτό forums ως τεχνική υποστήριξη, αλλά δυστυχώς εάν κάποιος επιθυμεί να βρει βοήθεια από κάποιον ειδικό σε τεχνικά ζητήματα θα πρέπει να πληρώσει τις υπηρεσίες του.

Οι 2 πλατφόρμες διαθέτουν ενεργές ομάδες που προσφέρουν tutorials, αλλά το wordpress διαθέτει περισσότερους επαγγελματίες οι οποίοι ειδικεύονται σε αυτό.

 1. Ασφάλεια

Οι ιστοσελίδες οι οποίες έχουν κατασκευαστεί και τρέχουν με την έκδοση 3.7 και μετά του WordPress, μπορούν να επωφεληθούν από αυτόματες συντηρήσεις και ενημερώσεις ασφάλειας. Οι αυτόματες ενημερώσεις των θεμάτων και των επεκτάσεων είναι διαθέσιμες από την έκδοση 5.5 και μετά.

Το Joomla είναι λιγότερο διαδεδομένο από το WordPress, γεγονός που βοηθάει στο να μην γίνονται στόχοι cyberattacking οι σελίδες που τρέχουν με Joomla. Παρόλα αυτά, εφοδιάζει τους χρήστες με εργαλεία όπως είναι το Two-Factor Authentication και το Google Recaptcha.

Συμπερασματικά, το WordPress διαθέτει περισσότερα εργαλεία ασφάλειας επομένως υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αποτραπεί μία κυβερνοεπίθεση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι και οι δύο πλατφόρμες έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Εάν πρόκειται για κάποιον αρχάριο, το WordPress είναι η ιδανική λύση, ενώ εάν πρόκειται για κάποιον αρκετά έμπειρο το Joomla μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο.